Årets slåtter vid Blixts

Första söndagen i augusti  slåttades blomsterängen vid Blixts i Nordsjö Vallsta med traditionella metoder av Naturskyddsföreningen Bollnäs. Sedan 1982 har Naturskyddsföreningen hävdat ängen som slås med lie och slåtterbalk.  Skötseln med gamla metoder sker inte bara av nostalgiska skäl. Det är ett sätt att bevara den sällsynta ängsfloran. Flera av de växter som hittas på Blixts äng finns bara på ett fåtal andra ställen i landskapet.  Bland sällsyntheterna kan nämnas brudsporre och fältgentiana.

Deltagarna får känna på lite av det slit som det gamla bondesamhället bjöd på. Belöningen är doften av nyslaget ängshö och  en skön arbetsgemenskap!

Årets slåtterhjältar

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.