Slåtter vid Blixts söndag 6 augusti kl 8.00

 

 

Söndag 6 augusti är det dags för Naturskyddsföreningens årliga slåtter av  blomsterängen vid Blixts i Nordsjö, öster om Vallsta. I över 40 år har Naturskyddsföreningen hävdat ängen som slås med lie och slåtterbalk.  Första söndagen i augusti är det dags igen. De som vill uppleva gammeldags slåtter kan redan nu boka in den dagen!

Deltagarna får känna på lite av det slit som det gamla bondesamhället bjöd på. Belöningen är doften av nyslaget ängshö, en skön arbetsgemenskap och inte minst fikat med svagdricka och getost. Ängshöet får sedan torka på hässjor. Skötseln med gamla metoder sker inte bara av nostalgiska skäl. Det är ett sätt att bevara den sällsynta ängsfloran. Flera av de växter som hittas på Blixts äng finns bara på ett fåtal andra ställen i landskapet.  Bland sällsyntheterna kan nämnas brudsporre och fältgentiana.

Slåttern börjar kl. 8.00.  Medtag egna liar och räfsor om ni har, annars finns det räfsor att låna. Även om vi bjuder på lättare förtäring så är det fint med egen matsäck. Anmäl dig gärna till Per Erik 073-202 47 32.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.